fbpx
Support

Klik hier om onze support site te openen.

s

Contact Informatie
Nijverheidsstraat 7
8310 Brugge
info@silicon.be
+32 (50) 390828
Instagram
Photo by Jack Sloop on Unsplash

5G en 5G-Light wat is het, wat zijn de verschillen en waarom is het belangrijk?

Proximus heeft op 31 maart aangekondigd dat ze vanaf 1 april als eerste provider 5G lanceert in 30 steden en gemeentes.
Hierdoor is het zijn concurrenten Orange en Telenet te snel af, maar deze zijn hierdoor niet onder de indruk.

Photo by Steve Halama on Unsplash

5G of 5G Light wat is het?

5G staat voor de 5de generatie in draadloze communicatie (Cellulaire technologie) en wordt gebruikt om data te sturen van en naar draadloze toestellen.

5G vs 5G Light wat is het verschil?

Ware 5G maakt gebruik van de 3.5GHz frequentieband en 5G light maakt gebruik van dezelfde frequentie als 3G.
Doordat 3G bijna niet meer gebruikt wordt, mede door de komst van 4G is de frequentie die 3G gebruikt bijna volledig ongebruikt en dus toch beschikbaar.

Proximus heeft hiervan gebruik gemaakt om hun 5G-technologie uit te rollen en te testen. Zodat ze zich later kunnen focussen op de uitrol van volwaardige 5G.

Het grootste verschil achterliggend is dan misschien de frequentie, voor de eindgebruiker is het grootste verschil de beschikbare snelheid.
Waar ware 5G snelheden kan behalen van meer dan 3 Gbps is dit bij 5G-Light beperkt tot 3 Gbps (4G is maximaal 0.1Gbps)

Proximus meld dat het 5G-Light wil gaan gebruiken ter ondersteuning of als aanvulling voor hun klanten.
Dit komt doordat ware 5G zeer gerichte stralen gebruikt waardoor het bereik zeer beperkt is of er zeer veel antennes nodig zijn om het te sturen.

 

Waarom is dit belangrijk voor ons?

Net zoals de komst van 2G, 3G & 4G denken specialisten dat 5G heel wat nieuwe toepassingen en mogelijkheden zou kunnen bieden voor bedrijven.
Bij 1G kon er enkel gebeld worden, bij 2G konden we ook SMS’en. vanaf 3G konden we video’s bekijken (in lage kwaliteit) en vanaf 4G was livestreamen mogelijk.

De kan is dus zeer groot dat 5G weer een grote verandering met zich zal meebrengen.

 

Telenet is op dit ogenblik in hun VR park in Hasselt aan het testen indien 5G kan helpen bij het verminderen van latency (vertraging) en zo een nog aangenamere ervaring kan bieden aan hun klanten.

Wat voorspellen de specialisten?

Behalve de snelheid toename hebben specialisten ook nog de volgende voorspellingen gedaan:

Chirurgie vanop afstand

Doordat 5G practisch geen vertraging heeft, zou het mogelijk zijn dat chirurgen door middel van een robot en een VR headset niet langer in dezelfde ruimte of land moeten zijn als hun patiënten.

Ericsson is hier ondertussen al testen aan het uitvoeren met King’s College in London.

Zelf rijdende auto’s

Door de grote hoeveelheid aan rekenkracht, data en sensoren aanwezig op zelf rijdende auto’s zijn velen ervan overtuigd dat 5G nodig zal zijn zodat zelf rijdende auto’s kunnen communiceren met elkaar en met verschillende sensoren in de stad. van tank stations tot straatlampen, verkeersbord en zo veel meer.

Drones

Doordat 5G HD beeld zou kunnen streamen zouden drones de mogelijkheid krijgen om precies gestuurd te worden terwijl ze haarscherp beeld terug sturen naar de bestuurder.
Zo zouden remote interventies en controles uitgevoerd kunnen worden op bijvoorbeeld olieplatformen, volgens Lynn Comp, Market development director bij Intel.

WISP

Wireless internet Service providers zouden ook hier hun opmars kunnen maken. Doordat de snelheid van 5G een stuk hoger ligt dan traditionele kabel of VDSL aansluitingen thuis, zou het wel een mogelijk zijn dat een draadloze antenne van Telenet of Proximus binnenkort niet meer uit het huis weg te denken zijn.

Verizon en AT&T zijn hier zelfs al testen mee aan het uitvoeren in de VS.

 

Bronnen:

VRT

Datanieuws

Wikipedia

CNET