fbpx
Support

Klik hier om onze support site te openen.

s

Contact Informatie
Nijverheidsstraat 7
8310 Brugge
info@silicon.be
+32 (50) 390828
Instagram

Betalen we straks allemaal met libra’s?

Iets betalen wordt binnenkort even gemakkelijk en kosteloos als een foto liken. Tenminste, als u dat doet met de libra-munt waar Facebook zijn schouders onder zet.

“Libra is een eenvoudige wereldmunt en een financiële infrastructuur die miljarden mensen helpt.” Zo luidt de missie van het consortium dat vorige week met zijn plannen voor een wereldwijde virtuele munt uitpakte, de libra. Facebook is de drijvende kracht achter het project, en drukt er zijn hyperambitieuze stempel op. Volgend jaar al zouden mensen van over heel de wereld nagenoeg kosteloos libra’s naar elkaar kunnen sturen via het internet, met hetzelfde gemak zoals we nu met een smartphone berichten of foto’s sturen.

Een libra is een stukje beveiligde code, volledig gedekt door een korf van klassieke munten zoals de dollar, en door overheidsobligaties. Mensen zullen libra’s kunnen kopen en verkopen op handelsplatformen die de onderliggende reservekorf beheren.

Dat moet van libra een stabiele munt maken waar men daadwerkelijk mee betaalt. Dat is wat anders dan bitcoin en andere digitale munten, die vooral gebruikt worden om op te speculeren. Belangrijk is ook dat Facebook zijn eigen betaaltoepassing voor libra in een apart bedrijf onderbrengt, Calibra. Zo wil het de gebruikers verzekeren dat hun betaalgegevens gescheiden blijven van hun profiel op Facebook of Instagram.

De libra is geen Facebook-munt. Op libra.org, de officiële website, duurt het een tijd voor de naam Facebook opduikt. De techgigant mag dan wel de initiatiefnemer zijn, het beheer van het libra-systeem zal gebeuren door een consortium met voorlopig 28 leden. Facebook en zijn pas opgerichte betalingsdochter Calibra zijn bij de oprichters. Facebook neemt voorlopig het voortouw, maar benadrukt dat het net zoals de andere leden slechts één stem heeft en belooft dat het consortium zelfstandig zijn koers mag uitstippelen. De andere leden komen uit de meest uiteenlopende sectoren, van de betalingsverwerkers Mastercard en Visa tot grote investeringsfondsen en techbedrijven zoals Uber en Spotify. Zij hebben elk al minstens 10 miljoen dollar gestort om het systeem op te starten en de eerste libra’s te creëren. Opvallende afwezigen zijn de banken en Google en Apple, niet toevallig spelers die respectievelijk concurrerende bank- of betaaldiensten aanbieden. Hoewel de eerste libra’s al in 2020 in omloop komen, is betalen bij de bakker om de hoek nog verre toekomstmuziek. In het Westen zijn er voldoende alternatieven om elektronisch te betalen. Waarschijnlijk zullen de Belgen de libra in het begin vooral voor Facebook-diensten gebruiken, voor een betaling aan vrienden bijvoorbeeld, of een aankoop op de Instagram- of een andere Facebook-app.

Bankieren zonder bank

De vraag blijft waarom uitgerekend Facebook zo veel tijd en middelen investeert in een financieel systeem waar het op het eerste gezicht weinig aan te verdienen valt. Het antwoord ligt deels in de groeizucht en de angst van CEO Mark Zuckerberg voor het einde van de dominantie van Facebooks diensten. De voorbije jaren kocht hij met Instagram en WhatsApp al zijn belangrijkste concurrenten op. Snapchat, een enorme hit bij westerse tieners, wou zichzelf niet verkopen. Daarop kopieerde Zuckerberg de belangrijkste functionaliteiten, zodat Snapchat geen gebruikers meer kan losweken van zijn eigen apps.

Zuckerberg weet ondertussen ook dat sociale netwerken gerust hun coole imago mogen verliezen, zolang ze maar onmisbaar blijven. En dus probeert hij er betaaldiensten in te integreren. Daarmee zet hij bovendien grote concurrenten zoals Google en Apple buitenspel. “Facebook heeft duidelijk gekeken hoe Tencent met zijn WeChat-app in China de rol van een bank deels heeft overgenomen”, zegt een expert uit de financiële sector. “Denk daarbij aan de quote van Bill Gates: ‘Mensen moeten bankieren, maar ze hebben geen bank nodig’. Door ook betalingen mogelijk te maken, kan Zuckerberg de mensen nog meer binden aan de apps van Facebook. Ook de data die ze daarbij achterlaten zijn bijzonder waardevol. Dit wordt een grote uitdaging voor de banken. Al denk ik niet dat Facebook zelf een bank wil opzetten, door de zware regulering. Maar Facebook heeft wel duidelijk de ambitie om partners leningen en andere financiële producten rond libra te laten bouwen.”

bron