fbpx
Support

Klik hier om onze support site te openen.

s

Contact Informatie
Nijverheidsstraat 7
8310 Brugge
info@silicon.be
+32 (50) 390828
Instagram

Black Friday

Black Friday wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstaankopen.

Om de mensen naar de winkels te trekken, adverteren veel winkels met speciale aanbiedingen. Er zijn winkels die al om drie uur open gaan, en om die tijd staan er al rijen kopers buiten om de laag geprijsde, beperkt voorradige artikelen te bemachtigen.

Oorspronkelijk komt de naam Black Friday uit de Amerikaanse stad Philadelphia en deze werd in de jaren ’50 voor het eerst gebruikt door de politie om te verwijzen naar de enorme verkeersdrukte in en rond die stad op de dag na Thanksgiving.

Rond 1981 werd voor het eerst melding gemaakt van een alternatieve theorie dat op die dag de winkeliers voor het eerst “in het zwart” komen te staan, dat wil zeggen winst beginnen te maken voor het jaar. In de Verenigde Staten is het bij de boekhouding namelijk de gewoonte om verliezen in rode inkt in de boeken te schrijven. Het illustreert hoe belangrijk de kerstperiode is voor het jaarlijks eindresultaat.

Het vroegste bewijs van de uitdrukking Zwarte Vrijdag die op de dag na Thanksgiving in een winkelcontext van toepassing was, suggereert dat de term zijn oorsprong vond in Philadelphia, waar hij werd gebruikt om het zware en ontwrichtende voetgangers- en autoverkeer te beschrijven dat de dag na Thanksgiving zou plaatsvinden. Dit gebruik dateert van ten minste 1961. Meer dan twintig jaar later, toen de zin steeds algemener werd, werd een populaire verklaring dat deze dag het punt in het jaar was waarop de detailhandelaars winst beginnen te maken, en dus van “in het rood” naar “in het zwart” gingen.

Hoewel Thanksgiving in België heel weinig wordt gevierd, adverteerden in 2017 meer Belgische winkels onder het mom van Black Friday dan de jaren ervoor, volgens een persvoorlichter van Detailhandel . In grote steden als Gent doen ook horeca en musea mee met kortingsacties. In België is Black Friday vooral populair om goedkoop cadeaus voor Sinterklaas en Kerst in te kopen. De producten die het goed doen, zijn tv’s en spelcomputers.

In 2016 constateerde Handelsfederatie Comeos dat Black Friday in België populairder was dan het jaar ervoor. In 2017 nam het aantal pintransacties met 65% toe ten op zichte van 2016 en in 2018 was dat weer 47% hoger dan 2017.