fbpx
Support

Klik hier om onze support site te openen.

s

Contact Informatie
Nijverheidsstraat 7
8310 Brugge
info@silicon.be
+32 (50) 390828
Instagram

Gamen in de cloud

De cloudgamingdienst van Google zou niets minder dan het einde van de spelconsole inluiden. Zover zal het niet komen, maar Stadia is wel een technologisch huzarenstukje
Met Google Stadia heeft u immers geen spelconsole of dure game-pc nodig om de nieuwste games te kunnen spelen. Bovendien ben je niet gekluisterd aan uw tv want Stadia werkt ook op smartphones, tablets, Chromebooks, enz. Er is een eigen Stadia-app, zowel voor Android als iOS, maar als je simpelweg surft naar https://stadia.google.com start je ook via die weg je games op. Zolang er een Chrome webbrowser op draait, werkt Stadia.
Geen lange laadtijden meer of het moeten downloaden van tientallen gigabytes aan updates voordat je aan je portie spelplezier toekomt.

Samen met de apparaatonafhankelijk biedt Stadia zo een hoog pick-up-and-play-gehalte. Het is echter niet zo dat Stadia helemaal geen eisen stelt. Je moet er bijvoorbeeld tot zo’n 16 gigabyte aan data per uur voor opofferen. Stadia durven we dus enkel aanraden als je ook onbeperkt internet in huis hebt.

Laten we ook maar meteen een misverstand de wereld uit helpen: Stadia is géén abonnementsdienst op een grote gamesbibliotheek, zoals we die kennen van Origin Access of Playstation Now. Nee, je koopt gewoon games op Stadia, vaak voor de volle pot. Reeds aangekochte games van andere platformen kan je niet overdragen. Al belooft Google wel iets in die trend voor de toekomst. De weinige games zijn meteen ook de grootste tegenvaller bij de start van Stadia. Slechts 22 speltitels stonden klaar.

Abonnement

De games kopen is niet genoeg. Je hebt ook een abonnement nodig: Pro of Base. De Pro-versie laat toe om in 4K HDR beeldkwaliteit te spelen aan 60 frames per seconde en met surroundgeluid. Dat kost 9,99 EUR/maand. Als toemaat kan je dan wel iedere maand een aantal games gratis toevoegen aan je bibliotheek. In de eerste maand van Stadia ging het om Samurai Shodown, Farming Simulator 2019, Destiny 2 en Tomb Raider Definitive Edition die u kreeg.

Heb je een tijdje geen behoefte om te gamen, of kan je leven met een wat mindere beeldkwaliteit, dan stap je over op het gratis Stadia Base. Die formule is er wel pas begin 2020 en de gratis Stadia Pro-games kan je dan niet meer spelen.

De belangrijkste verdienste van Google Stadia is dat je overal kan gamen zonder dat je (al te) specifieke hardware nodig heeft. Een optimale internetverbinding is de belangrijkste vereiste. De meningen over Stadia lopen sterk uiteen: van ‘nu al mislukt’ tot ‘het beste wat er is’. Dat eerste is het zeker niet maar Google moet wel dringend het spelaanbod uitbreiden wil het Stadia levensvatbaar maken.

bron