fbpx
Support

Klik hier om onze support site te openen.

s

Contact Informatie
Nijverheidsstraat 7
8310 Brugge
info@silicon.be
+32 (50) 390828
Instagram

Internet wordt 50 Jaar

Het internet is 50 jaar oud: herinner jij je deze dingen nog?

Op 29 oktober 1969, laat op de avond, probeerde student-programmeur Charles Kline een bericht te versturen van een computer aan de Universiteit van Californië, in Los Angeles, naar een computer in de Universiteit van Stanford, zo’n 560 km verderop. Hij typte “LOGIN”, maar de computer crashte en er werden slechts twee letters verstuurd.

In Stanford verscheen “LO” op het scherm. Een kleine anticlimax, maar toch ook een doorbraak met waanzinnige gevolgen. Het netwerk waarmee de boodschap werd verstuurd – het zogenaamde ARPANET – zou later uitgroeien tot de voorvader van het hedendaagse internet. (En ja, later diezelfde avond werd de volledige boodschap “LOGIN” nog succesvol verstuurd én ontvangen.)

Het ARPANET werd op poten gezet als een project van het Amerikaanse ministerie van Defensie, dat voornamelijk op zoek was naar een manier om informatie en middelen te delen tussen verschillende onderzoeks- en overheidsinstituten. Het duurde nog tot 1972 tot het ARPANET toegankelijk werd voor niet-academische instellingen, waarna het uitgroeide tot een wereldwijd netwerk.
Nog eens twintig jaar later, in 1990, zag ook het wereldwijde web het licht, de verzameling aan webpagina’s die in de volksmond doorgaans ook gewoon “het internet” wordt genoemd. Hieronder enkele hoogtepunten die zonder de cryptische boodschap “LO” nooit mogelijk waren geweest.

Netlog

Jawel, onze eigenste voorloper van Facebook. Voor wie het niet meer weet: op de Belgische socialenetwerksite kon je een eigen profiel aanmaken, liefst met een hoop gedurfde citaten en enkele té spontane foto’s. Netlog werd waanzinnig populair, maar moest in 2014 het onderspit delven voor Facebook. Alle accounts die nog bestonden op het netwerk werden overgezet naar de nieuwe website Twoo.

MSN

Nog voor WhatsApp of Snapchat zich lieten gelden was er MSN, hét chatprogramma in de vroege jaren 2000. Denk aan: lange nicknames met emoticons (hoe meer, hoe liever) en iconische notificatiegeluidjes. We vermelden er graag bij dat leesbevestigingen toen nog onbestaande waren. Reden te meer om nostalgisch te worden.

(il)legaal downloaden

Streamen was verre van ingeburgerd, en dus werd in de vroege jaren 2000 ook weleens muziek gedownload, vaak op niet zo legale wijze. Programma’s als Napster, Kazaa en Limewire werden immens populair. Na uren downloaden had je dan ofwel de nieuwste plaat van je favoriete band – of een gruwelijk virus dat je computer lamlegde.

Flash(y) Websites

Toen het wereldwijde web nog in zijn kinderschoenen stond was er maar één motto in webdesign: bigger, bolder, better. Lees: bewegende pictogrammen, flashy achtergronden, bezoeker-tellers, automatische midi-muziekjes en overal prentjes. Een paar van zulke online pareltjes blijven tot op de dag van vandaag overigens te bezichtigen.Neem zeker eens een kijkje op deze pareltjes.