fbpx
Support

Klik hier om onze support site te openen.

s

Contact Informatie
Nijverheidsstraat 7
8310 Brugge
info@silicon.be
+32 (50) 390828
Instagram
man aan het werken op macbook

Hoe zorg je voor een groen ICT-beleid?

We kunnen vandaag de dag niet meer langs maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het reduceren van onze ecologische voetafdruk speelt hier een grote rol in. Maar hoe zorgen we ervoor dat onze ICT dezelfde weg opgaat? In dit artikel bespreken we enkele zaken die een groot verschil kunnen maken.

Energie-efficiënte toestellen

De elektronische producten die we gebruiken om onze dagdagelijkse professionele taken uit te voeren vragen energie. Daarnaast zien we dat oudere toestellen véél meer energie verbruiken dan nieuwe toestellen.

Een oudere desktop-pc van ongeveer 10 jaar oud zal ongeveer 300W gebruiken in volle actie en tussen 60W – 200W bij inactiviteit. Als we dit vergelijken met een nieuwe PC die respectievelijk 60W en 30W gebruikt, spreken we van een immens verschil. Hetzelfde geval zien we ook bij servers, monitors, printers, …

Door te kiezen voor nieuwe en energiezuinige ICT apparatuur, bekomen we een kleinere ecologische voetafdruk en een lagere energiefactuur.

 

Werken op een andere manier

Voor COVID19 was het de gewoonte om ons iedere dag naar kantoor en terug te verplaatsen doormiddel van de auto, trein, bus, … Door de pandemie werden we verplicht om onze manier van werken volledig om te smijten.

We moesten vanaf nu thuis werken, op afstand met elkaar samenwerken en vergaderen. Door deze pandemie hebben we geleerd dat het niet nodig is om ons iedere dag te verplaatsten naar het werk en terug en dat is goed!

Analisten van de Carbon Trust berekenden dat een werknemer die één dag per week thuiswerkt, maar liefst 390 kg CO2 minder produceert dan een collega die zich iedere dag zou verplaatsen. De exacte besparing hangt uiteraard af van enkele factoren zoals vervoersmiddel, afstand, …

 

Cyclus

Met enkel energie-efficiënte toestellen en werken op een andere manier zullen we er niet komen. Om een echte impact te hebben moeten we de volledige cyclus gaan bekijken, van het fabriceren tot het recycleren.

De grote ICT fabricerende bedrijven zoals HP, Dell, Microsoft en Apple hebben programma’s om hun voetafdruk zo klein als mogelijk te houden. Daarnaast is het zéér belangrijk als we een toestel vervangen door een nieuwer exemplaar, de grondstoffen opnieuw kunnen gebruikt worden.

Je oude computer kan je daarnaast ook een tweede leven geven in plaats van in de kast te laten liggen. Misschien kan je je oude pc of laptop schenken aan een vzw of school? Op die manier kan je ICT een tweede cyclus ondergaan en worden kostbare grondstoffen opnieuw gebruikt.