fbpx
Support

Klik hier om onze support site te openen.

s

Contact Informatie
Nijverheidsstraat 7
8310 Brugge
info@silicon.be
+32 (50) 390828
Instagram

Wifi 6: Razendsnel en op komst

Vandaag kunnen we niet meer zonder wifi. Smartphones, tablets, laptops, slimme apparaten – allemaal maken ze gebruik van een draadloos netwerk. En dat wordt een probleem wanneer te veel toestellen tegelijkertijd toegang willen tot dat netwerk. Wifi 6, de nieuwe draadloze standaard die in de loop van dit en volgend jaar wordt uitgerold, moet dat probleem uit de wereld helpen.

U hebt het ongetwijfeld vroeg of laat ook al moeten vaststellen: het lijkt wel of uw draadloos netwerk alsmaar trager wordt. Vooral als het hele gezin aan de slag is met allerlei toestellen. Logisch natuurlijk, want elk apparaat eist het beschikbare netwerk maximaal voor zich op en dat creëert opstoppingen en vertragingen. Hetzelfde geldt overigens voor bedrijfsnetwerken.

Historisch gezien is wifi wel continu verbeterd wat bandbreedte en capaciteit betreft, maar sommige problemen zoals gelijktijdige toegang werden nooit opgelost.

Wifi 6 is dan ook veel meer dan een snellere verbinding. In theorie gaat de maximum snelheid van 3,5 Gbps op wifi 5 naar 9,6 Gbps op wifi 6, maar in werkelijkheid ligt die snelheid wel een heel eind lager.

Belangrijker is dat wifi 6 de snelheid van uw totale netwerk zal verhogen wanneer meerdere toestellen er gebruik van maken, onder meer door de routers data tegelijk naar al die apparaten te laten sturen. De nieuwe standaard verbetert ook MU-MIMO, Multi-User Multiple Input/Multiple Output, een technologie die al in de jongste wifi 5 routers en apparaten zit maar die nu een boost krijgt. MIMO maakt gebruik van meerdere antennes om data naar meerdere toestellen tegelijk te sturen, vier bij wifi 5 en acht bij wifi 6. Nieuw is nu dat MU-MIMO die toestellen tegelijk ook laat antwoorden naar een access point, upstream dus, wat uiteraard de data-uitwisseling en de totale snelheid van het netwerk ten goede komt en meer toestellen tegelijkertijd op hetzelfde netwerk zal toelaten.

Voor die beveiliging wordt gebruik gemaakt van het nieuwe security protocol WAP3 dat vorig jaar gelanceerd werd en dat al optioneel in enkele wifi 5-routers en -toestellen opgenomen is. Maar voor wifi 6 is het een must: wil een toestel goedgekeurd worden door de Wifi Alliance, dan moet het WPA3 aan boord hebben.

de stap naar wifi 6 wordt een must voor de bedrijfswereld. “Er komen constant nieuwe draadloze apparaten bij en dat betekent dat je meer bandbreedte nodig gaat hebben. Je moet er bovendien voor zorgen dat bepaalde business critical applicaties voorrang krijgen en dat kan perfect met wifi 6 want in het infrastructuurluik is voorzien dat dergelijke applicaties automatisch herkend worden. De snelheidswinst en de betere doorstroming zonder opstoppingen of vertragingen zijn dan nog de bonus bovenop.”

Maar zal wifi 6 samenwerken met die andere nieuwe draadloze standaard, 5G, of wordt het een concurrentiestrijd? Er is immers een duidelijk verschil: wifi 6 is een WLAN, een Wireless Local Area Network, 5G is een WAN, een Wide-Area Network. Wifi 6 is ook een verdere ontwikkeling van Wifi 5 en dus compatibel met de vorige versies, terwijl 5G een compleet nieuwe technologie is, niet compatibel met 4G. Toch vullen die twee elkaar eigenlijk perfect aan. 5G zorgt voor het signaal tot aan de deur maar eenmaal binnen moet wifi 6 overnemen omdat 5G moeilijker penetreert in een gebouw. Hier werken we samen met Samsung en access providers in het kader van OpenRoaming, een initiatief van Cisco dat gebaseerd is op HotSpot 2.0, een industriestandaard. De bedoeling is om een naadloze overgang te realiseren tussen wifi 6 en 5G met heel de tijd volledige encryptie in een beveiligde omgeving.

 

bron