fbpx
Support

Klik hier om onze support site te openen.

s

Contact Informatie
Nijverheidsstraat 7
8310 Brugge
info@silicon.be
+32 (50) 390828
Instagram

Megalek in Intel chips

Onderzoekers van de Vrije Universiteit hebben een omvangrijk datalek gevonden dat in alle Intel-processoren zit. Deze chips zitten in ruim 80 procent van alle computers en servers.

De grootste impact van de kwetsbaarheid zit in twee dingen: het feit dat het om een hardwarematige bug gaat en de wijdverspreidheid ervan. Het lek zit namelijk in vrijwel iedere cpu van Intel. Alle chips van Intel vanaf 2008 zijn kwetsbaar; het gaat om chips met een architectuur vanaf Nehalem. De kwetsbaarheid zit niet alleen in cpu’s voor laptops en desktops, maar ook in de Xeon-processors voor servers. AMD- en ARM-chips zijn niet kwetsbaar voor de kwetsbaarheid.

De nieuwe lekken volgen ruim een jaar na de ontdekking van de Meltdown-kwetsbaarheid, waarmee informatie uit het geheugen onderschept kon worden. De nieuwe kwetsbaarheden hebben net als toen te maken met speculative execution; het voorspellen van berekeningen wat resulteert in prestatiewinst. Dezelfde teams die destijds Meltdown ontdekten, komen nu met de nieuwe kwetsbaarheden naar buiten

Aanbevolen acties:

  • Intel heeft inmiddels microcode-updates uitgebracht om gebruikers te beschermen. Volgens Intel hebben de microcode-updates wel impact op de prestaties van het systeem. Apple laat weten dat voor een volledige oplossing het inschakelen van een aanvullende cpu-instructie en het uitschakelen van hyper-threading nodig is. Dit kan voor een prestatieverlies van 40 procent zorgen. Tevens zijn er voor meerdere MacBooks en iMacs uit 2010 geen updates door een gebrek aan microcode-updates van Intel.
  • De onderzoekers hebben op hun website een tool gezet waarmee kan worden gecontroleerd of een systeem kwetsbaar is
  • Processoren van AMD zijn niet kwetsbaar

Hoe contacteer je ons?

Je kan ons steeds telefonisch contacteren of via onze Contactpagina.

Wij beantwoorden met veel plezier al je vragen omtrent deze kwetsbaarheid