Staan deze 3 upgrades reeds in uw IT-planning ?

einde ondersteuning windows 7

Januari is alweer bijna gepasseerd. Wat zijn we toch allemaal lekker druk bezig. Ieder bedrijf richt zich op zijn kernactiviteiten en richt zijn pijlen op verdere groei in 2019… en gelijk hebt U !

Een stabiele IT-omgeving is hierbij van cruciaal belang, want als ‘de IT’ niet mee wil dan valt heel uw bedrijf stil. Gelukkig werden de systemen zowel qua hardware als op gebied van software de laatste jaren veel stabieler. Als er al eens wat verstoring was dan kwam dit vaak door de noodzakelijke upgrades van systemen. Net dit laatste is de reden waarom aanpassingen naar de nieuwste versies soms uitgesteld worden. Dergelijk uitstel verhoogt veiligheidsrisico’s maar er is momenteel nog iets meer aan de hand…

Er zijn 3 upgrades die zich aandienen die even uw aandacht vragen :

1. Gratis ondersteuning Windows 7 gaat het laatste jaar in

Microsoft kondigde onlangs aan dat 2019 het laatste jaar is waar gratis ondersteuning nog geldig is. Vanaf 14 januari 2020 worden de noodzakelijke security updates een betalende dienst, hoewel u een upgrade overeenkomst zal kunnen maken van 3 jaar wordt er meteen vermeld dat de prijs van de upgrades ieder jaar duurder zal worden. De kostprijs hiervan is nog niet gecommuniceerd. Hierbij komt dat deze betalende dienst enkel beschikbaar zal zijn voor Windows 7 Professional, Windows 7 Enterprise en voor klanten met een volume licensing agreement.

Het operating systeem Windows 7 draait nog op iets minder dan de helft van alle werkstations hetgeen betekent dat het mogelijks ook in uw bedrijf nog actief is.

Het is dus hoogtijd om een upgrade naar Windows 10 te overwegen voor de werkstations waar dit van toepassing is. Het probleem is echter dat veel (oudere) PC’s en softwarepakketten niet zomaar kunnen upgraden naar Windows 10. Een analyse en advies door een professionele partner zal u niet enkel de kosten van een niet (meer) werkend systeem besparen maar vermijdt ook de onnodige aankoop van nieuw materiaal indien dit vermeden kan worden.

2. Op 9 juli 2019 stopt support SQL Server 2008/2008 R2

SQL Server 2008/2008 R2 is een veel gebruikte service waarvoor de tijd dringt om te upgraden, op 9 juli van dit jaar stopt de support door Microsoft.
U kan de support uitbreiden door security upgrades aan te kopen voor 3 jaar maar meestal is het aan te raden om te upgraden naar een recente oplossing : SQL Server 2017.
Een dergelijke upgrade gebeurt in 3 fasen :

  • We analyseren en documenteren welke applicaties gebruik maken van deze SQL server en we gaan na welke oplossing de beste is voor uw bedrijf.
  • De migratie wordt ingepland en uitgevoerd
  • Finetunen van de performance van deze service waardoor u een snelle en stabiele omgeving hebt.

3. Op 14 januari 2020 stopt support voor Windows Server 2008/2008 R2
Binnen een klein jaar stopt dus ook hiervoor de support vanuit Microsoft.
Bij de analyse van het huidige systeem en bijhorend advies qua upgrade zal echter niet enkel een on-premise (server ter plaatse in het bedrijf) overwogen worden maar ook steeds migratie naar de cloud bekeken worden. Bij deze analyse bekijken we de performantie en uiteraard vergelijken we het kostenplaatje van beide oplossingen.
Zowel de bovenstaande SQL server als de Windows Server omgeving kan eventueel gemigreerd worden naar een virtuele machine in cloud omgeving en de huidige on-premise licenties kunnen eventueel in hybride opstelling hergebruikt worden waardoor maar liefst een besparing tot 55% gerealiseerd kan worden.
Laat u begeleiden door een IT-partner die open staat voor de verschillende scenario’s en hier de competenties voor in huis heeft.

Silicon NV is IT-partner sinds 1978 met aangepaste dienstverlening voor kleine en middelgrote ondernemingen. Wij ontzorgen onze klanten dankzij een goede support en pro-actieve opvolging van uw IT-omgeving.

Wenst u een vrijblijvend gesprek met een IT-consultant om samen na te gaan wat wij voor u kunnen betekenen ? Contacteer ons dan via deze link of bel ons op +32 (0)50 390828.