fbpx
Support

Klik hier om onze support site te openen.

s

Contact Informatie
Nijverheidsstraat 7
8310 Brugge
info@silicon.be
+32 (50) 390828
Instagram

De techdoden van 2019

Tegen de tand des tijds is geen enkele technologie bestand. Tegen een gebrek aan interesse van de eindgebruiker evenmin. Een greep uit de opvallendste producten of diensten die we in 2019 vaarwel zegden.
Techbedrijven en organisaties kondigen hun nieuwe hardware, software, overnames of plannen graag met grote trom aan. Als die later niet het verhoopte succes halen dan communiceren ze daar doorgaans iets minder luid over en sterven de beloftevolle lanceringen een stille dood. Dat dreigt voor een onevenwicht in de berichtgeving te bezorgen. Bovendien is het nu eenmaal eigen aan technologie dat ze geruisloos en gestaag verdwijnt (wanneer werd de laatste telex nu weer verstuurd?). In een poging daar enig tegenwicht aan te bieden, lijsten we enkele  ‘techdoden’ op die ons dit jaar zijn opgevallen.

Google’s Chromecast Audio

Met chromecast audio, op de markt sinds het najaar van 2015, kon je een klassieke luidspreker omtoveren tot een draadloze luidspreker. Intussen hebben steeds meer mensen een speaker in huis die ze kunnen bedienen met hun smartphone, wat de vraag naar de audiostreamers deed afnemen. Google besloot de verkoop in januari stop te zetten.

Google +

Ook met zijn sociaal netwerk slaagde Google er nooit in om Facebook te bekampen. Na een datalek kondigde de techgigant vorig jaar aan om Google + in augustus 2019 stop te zetten. Nadat een nieuwe bug werd gevonden, werd die timing vier maanden vervroegd. Op het platform dat in 2011 het levenslicht zag, is sinds april enkel nog informatie over de beëindiging van Google+ te lezen.

De blu-rayspeler

Nu er een ruim aanbod van streamingdiensten bestaat, is de blu-rayspeler ten dode opgeschreven. Samsung zette begin dit jaar de productie stop in de Verenigde Staten. Het Chinese Oppo stopte vorig jaar al met het uitbrengen van nieuwe blu-rayspelers.

Marsrover Opportunity

In februari zette de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA de Opportunity-missie definitief stop nadat het tevergeefs nog een allerlaatste poging nam om contact te leggen de Marsrover. De zeswielige robot landde al in 2004 op de rode planeet en overleefde er uiteindelijk veel langer dan verwacht. Opportunity legde in totaal een recordafstand van 45 kilometer af, bezocht meer dan honderd kraters en stuurde ons meer dan 217.000 foto’s, tot hij uiteindelijk aan zijn einde kwam in een stofstorm.

Federale overheidsapp BeApp

In mei 2018 kondigde voormalig minister van Digitale Agenda Alexander De Croo een app aan die alle informatie over onder meer pensioenen en belastingen zou samenbrengen. De lancering moest in 2018 plaatsvinden, maar die deadline werd niet gehaald. “De diensten zijn volop bezig met de ontwikkeling van BeApp. Om de app goed te laten functioneren zijn onder meer belangrijke aanpassingen aan de back-end nodig”, klonk het eind vorig jaar. Sindsdien werd niets meer van het project vernomen.

Windows 10 Mobile en de Cortana-app

Deze maand stopte Microsoft met het ondersteunen van Windows 10 Mobile. Er verschijnen al geruime tijd geen smartphones meer met het mobiele besturingssysteem.

Niet alleen op het vlak van mobiele besturingssystemen, maar ook op vlak van mobiele assistenten heeft Microsoft zich laten overstemmen door Google en Apple. Microsoft-ontwikkelaars werken sinds 2009 aan spraakassistent Cortana, maar het bedrijf lijkt de strijd met de Alexa’s, Siri’s en Google Assistenten van deze wereld nu zelf op te geven.

Vorige maand kondigde Microsoft aan dat de Cortana-app op 31 januari zal verdwijnen van Android en iOS in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Duitsland, China en Spanje. In ons land was Cortana als aparte app nooit beschikbaar. In de Verenigde Staten blijft de Cortana-app voorlopig wel bestaan, zo liet Microsoft maandag weten aan techsite VentureBeat. Het bedrijf wil er blijven experimenteren met de technologie.

 

bron