fbpx
Support

Klik hier om onze support site te openen.

s

Contact Informatie
Nijverheidsstraat 7
8310 Brugge
info@silicon.be
+32 (50) 390828
Instagram

Technologie van de afgelopen 5 jaar – Deel 2

Een overzicht van de opmerkelijkste technologische trends en nieuwigheden van de afgelopen vijf jaar.
 • 2017
 1. Bitcoin bestaat al sinds 2008 en neemt langzaam in waarde toe. In 2017 wordt de virtuele munt een ware hype waardoor de koers dat jaar stijgt van 900 dollar naar 20.000 dollar. Als u bitcoins had dan verkocht u ze best voor eind december dat jaar want de stijgende rollercoaster ging al snel weer naar omlaag. Sindsdien schommelt het op en neer en is de munt, momenteel zo’n 7000 euro waard en opnieuw een stijging van 100% in 2019 t.o.v 2018.
 2. De Europese roamingtarieven worden definitief afgeschaft waardoor je van de Canarische eilanden tot Scandinavië aan hetzelfde tarief belt, sms’t of surft als thuis.
 3. De openbare omroep lanceert haar streamingplatform VRT Nu. Daarmee zijn de zenders Een en Canvas voortaan vlot online te bekijken, net zoals een aantal oudere programma’s.
 4. Tesla lanceert haar Model 3.

5. WannaCry zet wereldwijd computers achter slot en grendel. Het is de eerste keer dat ransomware op zo’n grote schaal uitbreekt en mensen moeten kiezen tussen betalen of hun bestanden verliezen. Het virus komt vermoedelijk uit Noord-Korea en wordt na enige tijd gestopt door hacker Marcus Hutchins die als het ware per ongeluk een manier ontdekt om WannaCry te stoppen.

6. Het spel Fortnite lanceert.

 • 2018
 1. SpaceX lanceert haar Falcon Heavy raket. Daarbij maakten de twee Falcon 9-boosters een terugkeer op aarde waarbij ze verticaal moesten landen. De landing van de center-core, die moest landen op een droneschip, mislukte.
 2. Microsoft koopt GitHub voor 7,5 miljard dollar.
 3. IBM koopt Red Hat voor 34 miljard dollar.
 4. Wifi 6 wordt voor het eerst uitgerold.
 5. Microsoft lanceert Azure Sphere. Voor het eerst brengt het bedrijf een eigen Linux kernel uit. Het product is vooral symbolisch van belang als je weet dat het bedrijf jarenlang ver weg van alles Linux- en open source gerelateerd bleef.
 6. Stephen Hawking overlijdt op 76-jarige leeftijd
 • 2019
 1. Zuid Korea lanceert als eerste land ter wereld een 5G-netwerk.
 2. Met een grondige upgrade van het netwerk achter de rug biedt Telenet klanten voortaan snelheden tot 1 gigabit per seconde. Het bedrijf kondigt ook aan dat het in 2020 stopt met het analoge televisiesignaal.
 3. Google Assistantkomt naar België.
 4. Google’s gamestreamindienst Stadia lanceert.
 5. De pogingen van de VS om China en Huawei te treffen nemen een nieuwe wending. De VS verhoogt de druk door bij bevriende landen te wijzen op de gevaren van Huawei-apparatuur, ook al heeft het land hier geen bewijzen voor. In eigen land krijgen bedrijven het verbod om nog met Huawei samen te werken wat er onder meer voor zorgt dat Google niet langer Android-diensten voor (nieuwe) telefoons van het merk mag voorzien.

6. Samsung lanceert de Galaxy Fold, de eerste smartphone met opvouwbaar scherm. Ook Huawei stelt kort nadien een gelijkaardig toestel voor. De Fold spreekt to de verbeelding maar bij de eerste reviews blijkt het scherm veel kwetsbaarder dan gedacht. Samsung trekt het toestel nog voor de formele lancering in en brengt het in het najaar weer op de markt, maar niet naar België.