fbpx
Support

Klik hier om onze support site te openen.

s

Contact Informatie
Nijverheidsstraat 7
8310 Brugge
info@silicon.be
+32 (50) 390828
Instagram

Technologie van de afgelopen 5 jaar

Een overzicht van de opmerkelijkste technologische trends en nieuwigheden van de afgelopen vijf jaar.
 • 2014
 1. De Belgische hulpdiensten gaan voortaan 3G gebruiken.
 2. Belgacom doopt zichzelf om tot Proximus. De naamsverandering moet ook de nieuwe wind doorheen het bedrijf benadrukken. Het tijdperk van Didier Bellens wordt afgesloten en onder Dominique Leroy wil het bedrijf moderner en flexibeler zijn.
 3. Telenet moet van de rechter haar kabelnetwerk openstellen voor anderen. Dat maakt dat Orange in de jaren nadien een internetaanbod en later ook tv kan aanbieden op het netwerk van Telenet.
 4. Netflix, dat ooit begon door dvd’s per post te versturen, lanceert haar streamingdienst in België. Voortaan kan ‘Netflix & Chill’ ook in België een begrip worden.
 5. Microsoft stopt definitief met de ondersteuning van Windows XP. Omwille van de populariteit van het besturingssysteem, zowel bij bedrijven als consumenten, heeft Microsoft de deadline enkele malen uitgesteld.
 6. Facebook koopt Whatsapp voor 19 miljard dollar. Het belooft dat de chat-app geen data gaat delen met Facebook zelf (voor advertentiedoeleinden). Die belofte zal het in 2016 breken.
 • 2015
 1. Met de Apple Watch toont Apple voor het eerst een nieuw product sinds de dood van Steve Jobs.
 2. Windows 10 ziet het levenslicht. Microsoft stunt door het nieuwe besturingssysteem in het eerste jaar gratis beschikbaar te maken voor wie al een versie van Windows heeft.
 3. De wereld leert USB-C kennen. Voor het eerst heeft de universele aansluiting er voor gezorgd dat je hem langs beide kanten kan aansluiten.
 4. Tesla rolt Autopilot uit. De wagen kan op wegen met duidelijke markeringen zo goed als autonoom rijden, wat al snel leidt tot een reeks filmpjes van chauffeurs die slapen of met andere dingen bezig zijn dan rijden. Al snel moet Tesla benadrukken dat, in tegenstelling tot wat de naam suggereert, het geen automatische piloot is, maar wel geavanceerde rij-ondersteuning.

5. Ook warm verwelkomd in 2015: de Amazon Echo, de Surface Book, de iPad Pro en… de mogelijkheid om op Facebook naast ‘like’ ook ‘love’, ‘haha’, ‘wow’, ‘sad’ en ‘angry’. Dat zijn meer emoties dan we al hebben gezien bij Mark Zuckerberg zelf

6. Mobile Vikings wordt verkocht aan Medialaan. Base, dat de virtuele operator voor de helft bezat, moet het bedrijf verkopen om goedkeuring te krijgen van de mededingingsautoriteiten voor de overname van Base door Telenet.

 • 2016
 1. Het Mirai-botnet legt het internet deels plat. De malware mikt op slecht beveiligde IoT-toestellen zoals netwerkcamera’s en routers.
 2. Proximus kondigt een investering van drie miljard euro in glasvezel aan. Zowel bedrijven als consumenten krijgen de komende 10-15 jaar glasvezel tot voor de deur
 3. De HTC Vive komt op de markt, een VR headset die samen door HTC en Valve wordt ontwikkeld. Wat de headset bijzonder maakt is dat je er, met behulp van sensoren, kan mee rondlopen in een kamer.
 4. Het augmented reality spel Pokémon GO lanceert en wordt in amper enkele weken razendpopulair. De hele zomer lang jagen kinderen en volwassenen in parken en op dorpspleinen met hun smartphone op virtuele pokémons.
 5. Google’s AI-computer AlphaGo (van Google-dochter DeepMind) verslaat Lee Se-dol, de beste Go speler ter wereld, met 4 tegen 1. In 2019 kondigt hij aan te stoppen met professioneel Go te spelen omdat hij niet langer zal kunnen winnen van AI.

6. In de nasleep van de presidentsverkiezing van Donald Trump ontdekt de wereld de impact van fake news en misleidende advertenties die vooral via Facebook zeer gericht werden ingezet. CEO Mark Zuckerberg wuift het probleem aanvankelijk weg maar moet daar later, wanneer er bewijzen op tafel komen, op terugkomen.