fbpx
Support

Klik hier om onze support site te openen.

s

Contact Informatie
Nijverheidsstraat 7
8310 Brugge
info@silicon.be
+32 (50) 390828
Instagram

Wat brengt 2020

De analisten van Gartner blikken vooruit naar 2020 en noteerden tien IT-voorspellingen rond de relatie mens en machine.

1. Bring your own enhancement

Tegen 2023 zal 1 op de 3 IT-organisaties haar Bring Your Own Device (BYOD)-policy uitgebreid hebben tot BYOE: Bring Your Own Enhancement. We hebben het dan over ‘augmented humans’ die hun intrede doen op de werkvloer. Denk bijvoorbeeld aan de huidige generatie wearables die alsmaar intelligenter worden, maar even goed ook aan biochips, interfaces tussen brein en computer, 3D-camera’s en allerlei sensoren die de werknemer helpen in het uitvoeren van zijn of haar eigen job. In een onderzoek dat Gartner uitvoerde, verwacht de helft van de bedrijven dat ‘human transformation’ tegen eind volgend jaar al een belangrijk aandachtspunt wordt voor hun organisatie

2. Meer werknemers met een beperking

Tegen 2023 zal het aantal werknemers met een beperking verdrievoudigen. Niet omdat het aantal personen met een handicap toeneemt, maar wel omdat kunstmatige intelligentie en allerlei nieuwe technologieën als augmented en virtual reality hun spreekwoordelijke toegang tot de werkvloer vergemakkelijken. Het gaat bovendien om een hele vijver waarin bedrijven nu nog veel te weinig vissen om hun IT-vacatures in te vullen. CIO’s kunnen zich maar beter voorbereiden door van ‘accessibility’ een belangrijk aandachtspunt te maken en ook na te denken over een schaalbare werkomgeving. Al in het komende jaar verwacht Gartner meer en meer verhalen in de media over bedrijven die personen met een (arbeids)handicap aanwerven.

3. Online shopping wordt verslavende stoornis

Tegen 2024 zal de Wereldgezondheidsorganisatie online winkelen als een verslavende aandoening zien, omdat miljoenen mensen digitale handel ‘misbruiken’ en bijgevolg financiële stress ondervinden. Voor de CIO is het zaak om daarom nu al duidelijk zijn of haar stem te laten horen in de ethische discussie en waar mogelijk ook te sleutelen aan de bedieningsinterfaces. “Al in 2020 verwacht ik een duidelijke toename in het aantal online bestellingen die voorspeld maar meteen ook geïnitieerd worden door AI-algoritmen”, hoorden we analist Dave Aron vertellen op het afgelopen Gartner Symposium in Barcelona.

4. AI bespeelt uw sentiment

Tegen 2024 zal AI uw emoties zodanig goed herkennen dat het er mee voor zorgt dat u beïnvloed wordt voor meer dan de helft van alle online advertenties die u te zien krijgt. De trend in gepersonaliseerde advertenties wordt met andere woorden nog verder doorgetrokken, wordt deels gebaseerd op uw emoties en krijgt zo een ‘real time’ karakter. Dat betekent dat heel wat CIO’s ook competenties moeten opbouwen in wat Gartner omschrijft als ‘emotion management’. Sommige voorspellingen hebben het al over een markt van 24 miljard dollar in 2020 voor technologie rond het detecteren en herkennen van emoties.

5. Internet of Behavior

Tegen 2023 zullen individuele acties digitaal getraceerd worden door een soort ‘Internet of Behavior’. Gedrag wordt genoteerd als ‘events’ en wordt beloond of afgestraft in bijvoorbeeld koop- en verkoophandelingen of geldt als maatstaf voor een bepaalde service. CIO’s moeten er over waken dat ze het merk waarvoor ze werken duidelijk positioneren, en transparant zijn over het gebruik van de verzamelde data. Een duidelijke update van de policy rond het ethisch beheren van gegevens is ook aan de orde. Op korte termijn – in de loop van 2020 – verwachten de analisten van Gartner dat de op gedrag en data gebaseerde business- modellen alvast ook verder oprukken in onder meer de gezondheidszorg (verzekeringen) en financiële diensten.

bron