fbpx
Support

Klik hier om onze support site te openen.

s

Contact Informatie
Nijverheidsstraat 7
8310 Brugge
info@silicon.be
+32 (50) 390828
Instagram

Wat brengt 2020-Deel 2

De analisten van Gartner blikken vooruit naar 2020 en noteerden tien IT-voorspellingen rond de relatie mens en machine.

6. Cryptocurrency

Cryptomunten dood? Wel, tegen 2025 verwacht Gartner toch dat zowat de helft van de mensen mét een smartphone maar zónder een bankrekening een mobiel toegankelijke wallet zullen gebruiken voor hun cryptomunten. CIO’s die met klanten-apps en betalingen te maken krijgen, houden hier dus ook maar beter rekening mee. Misschien zijn er zelfs nog mooie opportuniteiten te ontdekken voor apps die rond crypto werken?

7. Werken zoals streamen

Tegen 2023 zal 40% van de werknemers hun manier van werken met zakelijke toepassingen modelleren naar de ervaring die ze gewend zijn van muziekstreaming. Of hoe applicaties moeten werken op de manier waarop de gebruikers ervan werken. “Iedereen wordt een soort ontwikkelaar van zijn eigen werkmethode. Iedereen citizen developer”, voorspelt Dave Aron. Het gevolg is dat CIO’s nieuwe monolitische oplossingen misschien beter niet meer aanvaarden. En vooral: dat ze de oplevering van producten versnellen en denken vanuit de eindklant en de werknemers. Voor volgend jaar is de verwachting dat de tien grootste zakelijke softwareverkopers zowat 90% van hun functionaliteit zullen openstellen via API’s.

8. Blockchain als wapen tegen deep fakes

Tegen 2023 zal zowat 30% van alle nieuws en video content wereldwijd gevalideerd worden als ‘echt nieuws’ door een blockchainoplossing tegen deep fakes (automatisch gemanipuleerde en vaak moeilijk van echt te onderscheiden video’s, nvdr.). Sterker nog: het onderzoeksbureau meent dat tegen 2021 al minstens tien grote nieuwsorganisaties blockchain zullen inzetten om de authenticiteit van hun gepubliceerde artikels en video’s te ‘bewijzen’ aan hun lezers en kijkers. Waarom uitgevers dit zouden doen? Omdat fake content vaak meer ‘oogballen’ lokt dan écht nieuws en zelfs het voortbestaan van een nieuwsorganisatie op de helling kan zetten. De onderliggende boodschap aan CIO’s? Maak nu al werk van een plan rond hoe blockchain ingezet kan worden om de authenticiteit van zakelijke content te valideren.

9. Zelfregulering in AI

Tegen 2023 denken de analisten van Gartner dat in minstens vier van de G7-landen een of andere zelfregulerende instantie actief is die waakt over AI en machine learning. Niet onnodig naarmate AI en ML meer en meer – welja – zelfs levenskritisch worden in bepaalde toepassingen. Een groot probleem is ook nog dat te weinig mensen écht begrijpen hoe AI-beslissingen tot stand komen. Aan CIO’s om daar werk van te maken, de standaarden (in wording) en certificaties te bestuderen en de nodige AI-governance kennis in huis te halen.

10. Kostenplaatje digitale transformatie explodeert

Last but not least: tegen 2021 zullen digitale transformatieprojecten bij grote, traditionele bedrijven gemiddeld dubbel zo lang duren en dubbel zoveel kosten als aanvankelijk verwacht. Dat komt onder meer omdat de operationele complexiteit een rem vormt op de schaal. Maar ook omdat de CEO en andere C-leidinggevenden meer en meer inzicht willen in die transformatieprojecten: wat dus tijd en geld kost. Al is volgens Gartner hier ook een belangrijke rol weggelegd voor de CIO: om agressiever uit de hoek te komen en de business en technologie waar nodig uit elkaar te halen maar de doelen ook anderzijds net op elkaar af te stemmen. Dat kan schaalproblemen vermijden, iets wat we volgens Gartner tot slot wel meer zullen zien in het komende jaar. “We gaan er van uit dat volgend jaar 4 procent meer organisaties in de ‘scaling phase’ zullen geraken van hun digitale transformatie. En daar zullen wel eens groeiproblemen bij zitten”, aldus Dave Aron. “Iedereen is eigenlijk een chief complexity officer, maar niemand is chief simplicity officer”, besluit hij.

bron