fbpx
Support

Klik hier om onze support site te openen.

s

Contact Informatie
Nijverheidsstraat 7
8310 Brugge
info@silicon.be
+32 (50) 390828
Instagram

Zakelijke E-waste

Zakelijke e-waste is een typisch onderwerp waarvan veel ondernemers weten dat ze er iets mee moeten, maar dat te weinig aandacht krijgt. Begrijpelijk, want het kan een lastige kwestie zijn. Daarom hierbij vijf tips die direct voordeel opleveren voor het milieu én je bedrijf

wat is e-waste?

E-waste is elektronisch afval. Op zakelijk vlak hebben we het dan vaak over defecte apparaten, of hardware die niet meer gebruikt wordt. Deze bevatten veel materialen en stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Maar daarnaast gooi je met die hardware vaak ook nog behoorlijk wat waarde weg, wat natuurlijk zonde is. Hoe kan dat slimmer?

Kijk eens naar refurbished hardware

Zijn er apparaten aan vervanging toe? Bekijk dan eerst eens welke mogelijkheden je hebt op het gebied van refurbished hardware. Voor veel werkzaamheden is het namelijk niet nodig de allernieuwste (en vaak ook duurste) apparatuur te hebben.

Refurbished hardware is zorgvuldig schoongemaakt, waarbij uiteraard ook alle data veilig is verwijderd. Specifieke onderdelen worden indien nodig gerepareerd, vervangen of krijgen een upgrade. Zo kan de hardware prima een tweede leven leiden op het kantoor.

Geef je hardware een upgrade

Ontwikkelingen binnen het bedrijf kunnen nieuwe eisen stellen aan de hardware die je gebruikt. Alle apparatuur vervangen is een optie, maar ook een dure. Vaak kunnen specifieke onderdelen namelijk prima geüpgraded worden.

Dat scheelt flink in de kosten, maar voorkomt bovendien dat er gelijk weer oude hardware afgevoerd moet worden. Dubbel voordeel.

Koop duurzaam in

Soms is het natuurlijk gewoon nodig om nieuwe hardware te kopen. Wees in dat geval kritisch en weeg goed af hoe duurzaam je aankoop is. Ga je bijvoorbeeld voor een wat ouder model dat in de aanbieding is? Dan is de kans groot dat je deze binnen korte tijd weer moet vervangen.

Kijk daarom goed naar de verwachte levensduur van een apparaat binnen jouw bedrijf. Dat betekent soms een hogere aanschafprijs. Maar op de lange termijn is het vaak toch de voordeligste keuze.

Doneer oude hardware aan een goed doel

Is er hardware binnen de organisatie die echt niet meer is in te zetten? Dan kun je er alsnog voor zorgen dat de restwaarde van die apparatuur op een goede plek terechtkomt.

Je kunt namelijk oude hardware doneren aan een goed doel. De hardware wordt bij je opgehaald en aanwezige data honderd procent veilig verwijderd. De restwaarde van die apparatuur wordt vervolgens gedoneerd aan een goed doel naar keuze.

Laat oude hardware verantwoord afvoeren

Als de vorige tips geen optie zijn, blijft er nog één mogelijkheid over: de oude hardware laten afvoeren. Let erop dat dit op een verantwoorde en veilige wijze gebeurt, dan is de impact van je zakelijke e-waste het kleinst.

De apparatuur moet bijvoorbeeld zorgvuldig gedemonteerd worden. Bepaalde onderdelen kunnen dan hergebruikt worden bij reparaties. Andere overige materialen worden gescheiden, zodat deze zijn te recyclen. Ook moet alle data verwijderd worden om datalekken te voorkomen.

Ziehier. Zakelijke e-waste hoeft helemaal geen ingewikkelde kwestie te zijn. Het is juist een fantastische kans om op meerdere vlakken meerwaarde te leveren. Voor het milieu, maar ook nog eens voor je eigen bedrijf.

E-waste reductie en circulaire economie zijn voor Silicon geen holle begrippen, lees daarom onze blogpost zeker nog even na .