Wat is het verschil tussen een antivirus en een firewall?

Antivirus of firewall, het zijn termen die veel verkeerd gebruikt worden en vooral door elkaar worden gebruikt. Maar wat is nu het nut van een firewall en als ik dat heb moet ik dan nog een antivirus hebben? Lees snel verder om duidelijk het verschil te kennen tussen een antivirus en een firewall.

Wat is een antivirus?

Een antivirusprogramma is altijd software, je moet het dus installeren op je laptop of pc. Deze antivirus of virusscanner, zoekt op je laptop/ pc of netwerk naar virussen of andere zaken die er niet thuishoren.

Deze software zal real-time scans gaan uitvoeren op zoek naar bestanden of programma’s die opgenomen zijn in een universele database. Wanneer er een overeenkomst is zal hij proberen het bestand/ programma te herstellen. Lukt dit niet? Dan zal hij het bestand of programma in quarantaine plaatsen zodat het geen schade kan aanrichten aan je pc.

Een antivirus zal niet alleen intern op zoek gaan naar een antivirus maar ook naar malware en ad- en spyware.

Wat is een firewall?

Een firewall kan je zien als een soort filter tussen het internet en je thuisnetwerk. De firewall scant het internetverkeer en filtert uit wat niet veilig is. De regels voor de firewall kan je zelf gaan instellen.

In tegenstelling tot een antivirus kan een firewall zowel uit hardware als software bestaan. Een degelijke opstelling bestaat uit een combinatie van beide. Veelal zit een basisfirewall ingewerkt in je router. Let op: de mogelijkheden om zaken te gaan instellen zijn bij de basismodellen véél meer gelimiteerd.

Naast hardware firewalls zijn er dus ook software firewalls. Veelal wordt de interne firewall van het besturingssysteem gebruikt waaronder o.a. ook Windows en macOS over beschikken.

Kort samengevat

We kunnen dus zeggen dat een firewall het inkomende verkeer filtert en een antivirus, real-time controles doet of er geen virussen, malware, … aanwezig is. De firewall is dus in principe de verdediging en de antivirus de keeper.

Heb ik dan slechts één van de twee nodig?

Hierop kunnen we volmondig, NEEN antwoorden. Een Firewall en een anti-virus zijn twee andere toepassingen. Een Firewall kan nooit virussen tegenhouden en een anti-virus kan geen netwerktrafiek filteren. Ze zijn complementair aan elkaar.

Daarom raden wij om een dubbele beveiliging te gebruiken namelijk een firewall en een antivirus. Welke type firewall en antivirus is uiteraard volledig afhankelijk van het gebruik en het aantal gebruikers.

Wil je meer weten rond de mogelijkheden van IT security?
Contacteer een van onze IT-specialisten.

Deze artikelen vind je waarschijnlijk ook interessant.

Certificaten & partners

Zoeken

Search
Generic filters