fbpx
Support

Klik hier om onze support site te openen.

s

Contact Informatie
Nijverheidsstraat 7
8310 Brugge
info@silicon.be
+32 (50) 390828
Instagram

30 jaar wereldwijde web

De cijfers

In 1989 werkte computerexpert Tim Berners-Lee een voorstel uit dat de basis zou vormen voor het wereldwijde web zoals we dat vandaag kennen.

Met meer dan 1,6 miljard websites en ruim 4 miljard gebruikers wereldwijd is het www helaas ook uitgegroeid tot een speelvijver voor cybercriminelen. Een overzicht van enkele opvallende cijfers en de dreigingen waar we voor staan.

De grootste dreigingen in 2019

Het web mag dan wel een bron van informatie en mogelijkheden zijn, helaas is het ook een broedplaats voor cybercriminaliteit. De afgelopen 30 jaar is die in aantal en verscheidenheid alleen maar toegenomen. Zo telde Febelfin vorig jaar bv. maar liefst 9 747 gevallen van phishing, in 2017 waren dat er nog 3 207.

Enkele van de grootste dreigingen anno 2019:

  • Phishing: Of het nu via een e-mail, sms of WhatsApp-bericht is, phishing blijft voor cybercriminelen een van de meest succesvolle manieren om gevoelige en bancaire gegevens van nietsvermoedende klikkers te achterhalen. Volgens beveiligingsexperts zijn amper 65 % van alle URL’s betrouwbaar! Niet onbezonnen klikken of geen gevoelige informatie delen blijft dan ook de beste raad die we kunnen geven.
  • Mobiele malware: Smartphones worden een steeds interessanter doelwit voor hackers. Via valse apps, onveilige websites en phishingberichten proberen ze het toestel van hun slachtoffer te infecteren en gevoelige gegevens te stelen. Bescherm je toestel en de gegevens die erop staan: maak regelmatig back-ups, installeer de nodige updates, download uitsluitend apps uit de officiële stores en voer geen gevoelige transacties uit wanneer je via openbare wifi surft.
  • Cryptojacking: Bij deze vorm van internetcriminaliteit wordt je computer of mobiel toestel zonder dat je het merkt gebruikt om virtueel geld (cryptomunten) te “delven”. Je toestel raakt besmet wanneer je een website met een gehackte advertentie bezoekt: die advertentie kan een JavaScriptcode bevatten die tot 80 % van je processorvermogen verbruikt. Vaak blijft cryptojacking onopgemerkt. Het enige merkbare effect is dat je computer een beetje of veel trager werkt en meer warmte produceert. Op cryptojackingtest.com kan je testen of je computer is besmet. Installeer een adblocker en een antivirusprogramma (raadpleeg onze koopwijzer antivirus om een goed programma te kiezen) om deze dreiging te slim af te zijn.
  • Aanvallen op slimme toestellen: Tegen het einde van 2020 zullen er meer dan 7 miljard IoT-toestellen zijn. Helaas staat de beveiliging van slimme toestellen nog niet helemaal op punt.Hackers kunnen kwetsbaarheden misbruiken om toegang te krijgen tot je toestellen of zelfs je huis. Je wifinetwerk, accounts en toestellen van een sterk wachtwoord voorzien en ze up-to-date houden zijn onder meer noodzakelijk om hackers buiten te houden.
bron